I dag jeg har hyggelæst nogle essays om Bakhtin. Ok, hyggelæsning er måske så meget sagt: Han er ikke ligefrem en teoretiker, man "bare lige" skimmer. Men om inkarneret Bakhtinoman var det en fornøjelse af læse 5-6 forskellige udlægninger af hans teori i forhold til retorik. Det var en udgave af Landsmark Essays, der stod på læsestativet. "On Bakhtin, Rhetoric and Writing" er bare en blandt én række bøger, der bestemt er værd at stifte bekendtskab med!
Schuster forklarer fx Bakhtins dialogism med følgende citat: "Theory and practice are equally necessary in the study of mathematics. They depend upon each other, much the way gluten and yeast are needed to make bread." (lækkert ordspil, ik?)
Sproget dialogiseres ved at man bruger manuelt arbejde til at beskrive arbejdet med ord. Har vi hørt noget ligende før? Jeps! Thomas Bredsdorff beskriver metaforens væsen med nogenlunde samme beskrivelse: Det er to sfærer, der bruges sammen for at tydeliggøre karakteristika ved i hvert fald den ene sfære.
Jeg vil skåne dig for en parafrase af øvrige guldkorn (læs: Jeg har ikke selv styr på dem endnu), men du bliver ikke skånet for lidt frustration. For hvordan kan jeg kombinere min glædende interesse for Bakhtin med mit speciale? Jo vist, jeg kan bruge ham som teoretisk udgangspunkt for, hvordan jeg mener, at man så skal praktisere prælectio. Altså som en kombination eller tilbygning til Quintilians foreskrifter, mener jeg. Bakhtin, som jeg læser ham, vil gerne, at læseren gennemskuer de sociale elementer i sproget. Læseren skal altså kunne se, hvornår der bruges officielt sprog, hvornår sub-sprogene bliver brugt - og ikke mindst med hvilket formål.
Da jeg cyklede hjem fra KUA i strålende sol, fandt jeg en løsning på mit problem. Jeg bliver simpelthen nødt til at bruge mine sidste 15 point af kandidatstudiet på en opgave om at bruge Bakhtin i retorisk kritik. Så kan jeg nørde ud på 30 sider. Nu er det nedskrevet, så kan jeg ikke glemme det! (Men måske ser idéen ikke helt så genial ud om et halvt år...)
29 Jan 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment